Sunday, December 27, 2020

Andrzej Seweryn Virtualnie Otrzymuje Nagrode im. Heleny Modrzejewskiej 2020 - Sobota, 2 Stycznia 2021 godz. 12:30.

                     

Link do Video: https://youtu.be/gXguc-S6qrg

Drodzy Członkowie i Przyjaciele Klubu,

Jest to dla nas wielki zaszczyt i przyjemność zaprosić Państwa na wirtualną prezentację Nagrody im.Heleny Modrzejewskiej 2020 wybitnemu polskiemu aktorowi Andrzejowi Sewerynowi. Ceremonia odbędzie się w sobotę drugiego stycznia 2021 r. o godz. 12.30. Rozmowę z naszym znamienitym gościem przeprowadzi członkini Klubu i fantastyczna aktorka Katarzyna Śmiechowicz. Wręczenie nagrody odbędzie się w ogrodzie Prezesa Klubu Maji Trochimczyk.

Znajdujacy sie od dawna w malej grupie najbardziej szanowanych polskich aktorów, Seweryn wystąpił w ponad 50 filmach w Polsce, Francji i Niemczech. Obecny dyrektor generalny Teatru Polskiego w Warszawie, Seweryn należy do elitarnego grona zaledwie trzech cudzoziemców przyjętych do Comédie-Française. Jego wysoko cenione przez krytyków role filmowe i teatralne przyniosły mu wiele wyróżnień i nagród. Kilkakrotnie odwiedził Klub Modrzejewskiej, ostatnio w 2017 roku, kiedy prezydentem był Andy Dowen, a Ewa Barsam była gospodarzem wydarzenia w swojej eleganckiej rezydencji.

Andrzej Seweryn z Prezesem Andrew Dowenem, 2017

Link zostanie wysłany e-mailem do członków i gości, nie w celu udostępnienia go publicznie, ale do udostępnienia znajomym.

KIEDY: sobota, 2 stycznia 2021 r. O godzinie 12:30

CO: Prezentacja Nagrody Modrzejewskiej 2020

GDZIE: spotkanie wirtualne Zoom, tylko na zaproszenie

KTO: Laureatem Nagrody Modrzejewskiej 2020 będzie Andrzej Seweryn, z którym rozmawia Katarzyna Śmiechowicz, a Maja Trochimczyk wirtualnie wręczała Nagrodę Modrzejewskiej.

Andrzej Seweryn z Prof. Elzbieta Trybus, 2017

ANDRZEJ SEWERYN 

Biografia ponizej jest z Wikipedii. Przeczytaj tez bio na portalu  Culture.Pl: https://culture.pl/en/artist/andrzej-seweryn

Andrzej Teodor Seweryn (ur. 25 kwietnia 1946 w Heilbronn[1]) – polski aktor teatralny i filmowy, reżyser teatralny, dyrektor naczelny Teatru Polskiego im. Arnolda Szyfmana w Warszawie. Przez Gustawa Holoubka, Tadeusza Łomnickiego i Zbigniewa Zapasiewicza został w 1990 uznany za jednego z trzech największych polskich aktorów dramatycznych po 1965 (obok Piotra Fronczewskiego i Wojciecha Pszoniaka).

Absolwent Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie (1968), studiował na roku m.in. z Piotrem Fronczewskim. W listopadzie 1968 Andrzej Seweryn został aresztowany za produkcję i kolportaż ulotek skierowanych przeciwko interwencji wojsk Układu Warszawskiego w Czechosłowacji. Został osadzony w tzw. więzieniu na Rakowieckiej w Warszawie. Zwolnienie uzyskał na mocy amnestii z lipca 1969. W drugiej połowie lat 70. prowadził zbiórkę pieniędzy na rzecz Komitetu Obrony Robotników, był inwigilowany przez funkcjonariuszy Służby Bezpieczeństwa PRL.

15 sierpnia 1968 zadebiutował jako aktor teatralny. Od tegoż roku do 1980 był członkiem zespołu aktorskiego Teatru Ateneum w Warszawie[1]. W pierwszej połowie lat 70. wykładał na stołecznej PWST. Grywał w Teatrze Telewizji, większą rolę filmową otrzymał w 1970, gdy zagrał w Albumie polskim Jana Rybkowskiego[1]. Wystąpił w wielu filmach Andrzeja Wajdy (Ziemia obiecana, Dyrygent, Pan Tadeusz, Zemsta), grał także m.in. u Agnieszki Holland, Stevena Spielberga, Jerzego Hoffmana i Jacka Bromskiego.

W 1980 wyjechał do Francji, gdzie pozostał w związku z wprowadzeniem w Polsce stanu wojennego. Został aktorem teatrów francuskich i kinowych produkcji filmowych. Zaangażowany – jako trzeci cudzoziemiec w historii teatru francuskiego – do jednego z najbardziej prestiżowych teatrów na świecie Comédie-Française (1993). W 1995 został 493. socjetariuszem Komedii Francuskiej, a w 2013 socjetariuszem honorowym (fr. sociétaire honoraire). Był profesorem w École nationale supérieure des arts et techniques du théâtre w Lyonie oraz w Conservatoire national supérieur d’art dramatique (CNSAD) w Paryżu. W 2006 zadebiutował jako reżyser filmowy swoim obrazem Kto nigdy nie żył… z Michałem Żebrowskim w roli głównej.

Na stałe do Polski powrócił w 2010 i zamieszkał w Warszawie. 1 stycznia 2011 objął stanowisko dyrektora Teatru Polskiego. Został także członkiem honorowego komitetu poparcia Bronisława Komorowskiego przed wyborami prezydenckimi w 2010 oraz w 2015.


1980 – Srebrny Niedźwiedź za rolę w Dyrygencie na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie

1994 – Główna nagroda aktorska za rolę w Amoku na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Kairze

1994 – Order Sztuki i Literatury (Francja)

1996 – Nagroda Sekcji Krytyków Teatralnych PO ITI

1997 – Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski[15]

1999 – Narodowy Order Zasługi (Francja)

2000 – Nagroda Telewizji Polskiej za rolę w filmie Prymas. Trzy lata z tysiąca na 25. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych

2001 – Nagroda Złotej Kaczki za rolę w filmie Prymas. Trzy lata z tysiąca

2006 – Złoty Medal „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”

2006 – Legia Honorowa (Francja)

2008 – Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski[16]

2009 – Nagroda Specjalna im. Zbyszka Cybulskiego (odmówił jej przyjęcia, nie zgadzając się z uzasadnieniem werdyktu jury)[17]

2014 – Nagroda im. Tadeusza Boya-Żeleńskiego

2016 – Srebrny Lampart za rolę w Ostatniej rodzinie (reż. Jan P. Matuszyński) na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Locarno[18]

2016 – Nagroda za pierwszoplanową rolę męską (Zdzisława Beksińskiego w filmie Ostatnia rodzina) na 41. Festiwalu Filmowym w Gdyni[19]

2017 – Orzeł za najlepszą główną rolę męską (Zdzisława Beksińskiego w filmie Ostatnia rodzina)[1]

Portrait by A. Kruk, Wikimedia Commons, 2009.

Filmografia

Filmy fabularne
  • 1964: Beata jako uczeń w klasie Beaty
  • 1968: Wniebowstąpienie jako Niemiec
  • 1970: Album polski jako Tomek
  • 1973: Dziewczyna i gołębie jako Stach, brat Edka
  • 1973: Przejście podziemne jako Michał
  • 1974: Ziemia obiecana jako Maks Baum
  • 1975: Noce i dnie jako Anzelm Ostrzeński, syn Michaliny i Daniela
  • 1975: Zaklęte rewiry jako Henek (głos)
  • 1975: Opadły liście z drzew jako Smukły
  • 1975: Obrazki z życia jako Prawdziwy literat
  • 1976: Człowiek z marmuru jako Lektor
  • 1977: Granica jako Zenon Ziembiewicz
  • 1978: Roman i Magda jako Roman Barwiński
  • 1978: Bestia jako ksiądz
  • 1978: Bez znieczulenia jako Jacek Rościszewski
  • 1979: Golem jako lekarz „tworzący” Pernata
  • 1979: Kung-fu jako Marek Kamiński
  • 1979: Dyrygent jako Adam Pietryk
  • 1979: Manchmal besucht der Neffe die Tante jako Diener
  • 1981: Człowiek z żelaza jako kapitan Wirski
  • 1981: Dziecinne pytania jako Bogdan
  • 1982: Danton jako Bourdon
  • 1982: Rosa
  • 1983: Marynia jako Edward Bukacki
  • 1984: Haute Mer
  • 1986: Kobieta mego życia (La femme de ma vie) jako Bernard
  • 1986: La Coda del diavolo jako Optyk
  • 1986: Qui trop embrasse... jako L'ami d'Anne
  • 1987: Na srebrnym globie jako Marek
  • 1989: Rewolucja francuska (La révolution française) jako Maximilien de Robespierre
  • 1990: La bonne âme du Setchouan jako Wang
  • 1991: Wyrok (La condanna) jako Giovanni Malatesta
  • 1992: Indochiny (Indochine) jako Hebrard
  • 1993: Amok jako Steiner
  • 1993: Lista Schindlera (Schindler's List) jako Julian Scherner
  • 1994: Podróż na wschód jako Jakub
  • 1995: Całkowite zaćmienie (Total Eclipse) jako Maute De Fleurville
  • 1997: Lucie Aubrac jako pułkownik Schlondorff
  • 1997: Gąszcz jako Andrzej
  • 1997: Genealogia zbrodni (Généalogies d'un crime) jako Christian
  • 1998: Billboard jako dyrektor agencji reklamowej
  • 1999: Pan Tadeusz jako Sędzia Soplica
  • 1999: Ogniem i mieczem jako Jeremi Wiśniowiecki
  • 2000: Prymas. Trzy lata z tysiąca jako Stefan Wyszyński
  • 2002: Zemsta jako Rejent Milczek
  • 2003: Par amour jako François
  • 2003: Dom Juan jako Dom Juan
  • 2004: Jak dwie krople wody (À ton image) jako profesor Cardoze
  • 2006: Kto nigdy nie żył… jako ordynator
  • 2007: Cyrano de Bergerac jako Le comte de Guiche
  • 2007: Nightwatching jako Piers Hasselburg
  • 2007: L'âge de l’amour jako André
  • 2008: Możliwość wyspy (La possibilité d'une île) jako Slotan
  • 2008: Fanny jako panisse
  • 2009: Les précieuses ridicules jako Mascarille/La Grange
  • 2010: Różyczka jako Adam Warczewski vel Janusz Wajner
  • 2011: Uwikłanie
  • 2012: Bitwa pod Wiedniem jako Jan Andrzej Morsztyn
  • 2012: Sęp jako prof. Reatorski
  • 2016: Ostatnia rodzina jako Zdzisław Beksiński
  • 2018: Solid Gold jako Tadeusz Kawecki
  • 2019: Czarny mercedes jako hrabia Leon Przewiedzki
  • 2020: Zieja jako ksiądz Jan Zieja

Seriale telewizyjne
  • 1972: Chłopi jako Michał, bratanek organisty
  • 1973: Wielka miłość Balzaka jako przyjaciel Balzaca
  • 1973: Stawiam na Tolka Banana jako Szymek Krusz vel Tolek Banan (głos)
  • 1975: Dyrektorzy jako inżynier Krzysztof Szymczak
  • 1975: Ziemia obiecana jako Maks Baum
  • 1976: Polskie drogi jako Sturmbahnfuhrer Kliefhorn
  • 1977: Noce i dnie jako Anzelm Ostrzeński, syn Michaliny i Daniela
  • 1978: Rodzina Połanieckich jako Edward Bukacki
  • 1979: Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy jako Hipolit Cegielski
  • 1989: The Mahabharata jako Yudhishthira
  • 1990: Napoleon (Napoléon et l'Europe) jako Aleksander III Romanow
  • 1994: Syn szewca (Le fils du cordonnier) jako Célestin
  • 2000: Ogniem i mieczem jako Jeremi Wiśniowiecki
  • 2007: Ekipa jako prezydent Julian Szczęsny
  • 2008: 39 i pół jako dyrektor teatru
  • 2017: Ucho Prezesa jako Jarosław, wicepremier, minister szkolnictwa wyższego
  • 2018: Rojst jako Witold Wanycz
  • 2020: Król jako prokurator Jerzy Ziembiński
Reżyser: 
  • 2006: Kto nigdy nie żył…


Fotografia nagrody w ogrodzie...

ALBUM Z PREZENTACJI NAGRODY

































Thursday, December 17, 2020

Koledowanie z Profesorem Stanislawem Gorka z Polski, niedziela 20 grudnia 2020 godz 12:20

Witamy serdecznie, swiatecznie! Zapraszamy na spotkanie Swiateczno-Koledowe z Prof. Stanislawem Gorka z Polski, ktory zaspiewa nam koledy, i poczyta wiersze swiateczne. Podczas pobytu u nas w McGroarty Arts Center w Tujunga, jak sie wydaje w ubieglym stuleciu, gdy moglismy sie zebrac osobiscie, Prof. Gorka stworzyl wspaniala, ciepla, swiateczna atmosfere, prawdziwie polska i domowa... Mamy nadzieje ze uda mu sie ten cud w zimnym komputerze. 

Zaproszenie na spotkanie w Zoom jest wyslane przez email, z linkami. Tylko osoby z wlasnymi nazwiskami albo zgloszone wczesniej nietypowe nazwiska w Zoom beda mogly odwiedzic nasze spotkanie - ze wzgledu na niebezpieczenstwo wrednych hakerow...

CO: KOLEDOWANIE W ZOOMIE (nie mylic z ZOMO)

KTO: Prof. Stanislaw Gorka

KIEDY: Niedziela, 20 grudnia 2020 r o godz 12:20 po poludniu


PROGRAM 

1. na przywitanie czołowa piosenka z serialu "Plebania" "Stoisz sam pośrodku świata"

2. Wśród nocnej ciszy

3. Na całej połaci śnieg

4. Przybieżeli do Betlejem pasterze

5. - Powrót (Wiersz K.I. Gałczyński)

6. Lulajże Jezuniu

7. Chwalmy imię Pana (Joanna Kulma/Katarzyna Gaertner)

8. Jezus malusieńki

9. Cicha noc

10. Kolęda (wiersz Jana Lechonia)

11. Pójdźmy wszyscy do stajenki

12. Gdy śliczna Panna

13. Wesołą nowinę

14. Ciemno tej nocy Betlejemskiej było

15. O maluśki, maluśki

16. Bóg się rodzi moc truchleje 

17. Serca Wam się zgoją (Wojcich Młynarski/Jerzy Derfel)

prof. Stanisław Górka - aktor teatralny, filmowy i telewizyjny, pedagog. 

Absolwent Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Al. Zelwerowicza w Warszawie. Od ukończenia w 1977 roku studiów występował w zespole Teatru Współczesnego w Warszawie (do 2006 r.), współpracował również z Teatrami: Dramatycznym i Nowym w Warszawie, Bałtyckim Teatrem Dramatycznym w Koszalinie oraz Teatrem Polskim w Bydgoszczy.

Wieloletni nauczyciel akademicki w PWST im. Al.Zelwerowicza w Warszawie, gdzie autorską metodą uczył studentów emisji głosu (impostacji), obecnie wykłada emisję głosu na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS w Warszawie.

Widzowie pamiętają Stanisława Górkę przede wszystkim z serialu "Plebania", w którym grał rolę Zbyszka - kościelnego, ale także z filmów Kazimierza Kutza: "Zawrócony", "Pułkownik Kwiatkowski" i Andrzeja Wajdy: "Dyrygent" i "Biesy".

Jest liderem założonego w 1992 roku "Towarzystwa Teatralnego "Pod Górkę" - teatru specjalizującego się w kameralnych formach wokalno-aktorskich. Z niemal trzydziestoma premierowymi spektaklami aktorzy Teatru "Pod Górkę" zjeździli cały świat, grając kilka tysięcy spektakli. 

Prof. Stanisław Górka w 2011 roku odznaczony został Złotym Krzyżem Zasługi, w 2013 - Medalem Gloria Artis; w 2015 odebrał z rąk Prezydenta RP akt nadania tytułu profesora sztuk teatralnych.





Wesolych Swiat i Dosiego Roku 2021!

ZDJECIA Z KONCERTU